Neden Programmiz

Sanat ve Tasarım, toplumsal yaşamın temelini oluşturan kültür, tarihsel sürecin bir ürünüdür. İç Mekân Tasarımı da bu alanın içindedir. Günümüzde insanlar yaşadıkları mekânları estetik, fonksiyonellik ve teknolojiyi bir arada kullanarak kendi kültür ve geleneklerine ait özgün tasarımları geliştirmekte ve kullanmaktadır.

Değişen tüketici ihtiyaç ve gereksinimleri; iç mekân tasarımı alanlarında faaliyet gösteren sektörde yer edinmek isteyen işletmelerin üretim sistemlerinde alternatif sanat ve tasarım ürünlerinin üretimini artırmaktadır.

Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde İç Mekân Tasarımı alanında istihdam edilecek bireylere mesleki yeterlikler kazandırmaktır.

İç Mekan Tasarımlarında, estetik kaygı giderilmiş, zihinsel çaba verilmiş, tasarım ilkelerine uyulmuş ve dikkatleri cezbeden İç Mekan Tasarım projeleri çok daha başarılı olduğu, hedef kitlelere teknolojik iletişim kanalları aracılıyla daha hızlı geçebilme yeteneğine sahip tasarımcılar yetiştirmektir.


PROGRAM MEZUNLARININ İSTİHDAM ALANLARI VE PİYASA TALEPLERİ

İç Mimarlık ofislerinde, mobilya fabrikalarının tasarım bölümlerinde, Restorasyon firmalarında proje elemanı olarak, mimarlık ve mühendislik bürolarında çizim elemanı veya tasarımcı olarak, maket yapım bürolarında vb sektörlerde yönetici, yönetici asistanı, yetkili, kontrolör olarak çalışabilir. Türkiye genelinde yapılan araştırmaların genelinde endüstri kuruluşlarının, özellikle iç mekânlar için üretim yapan işletmelerin, en büyük sorunlarından biri özgün tasarım yapabilecek teknik eleman eksikliğin giderilmesidir.

 

İÇ MEKAN TASARIM TEKNİKERİNİN TEKNİK BECERİLERİ

İç Mekan Tasarım alanındaki ekipmanlarını kullabilen, protokol bilgisine sahip, tasarım analizi yapabilen, problem çözebilen, karar verirebilen, teknolojik bilgi ve kullanıma sahip, işletme fizibilite çalışmaları yapabilen, araştırma ve etkin sunum yapabilme yeteneğine sahip beceriler kazanırlar.

 

İÇ MEKAN TASARIM TEKNİKERİNİN DAVRANIŞ ŞEKILLERI

Araştırmacıdır. Girişimcidir. Üreticidir.Takım çalışmasını bilir.İletişim kurar.Esnektir ve kendi kendine öğrenir.Gözlem yapar ve karar verir.Risk alabilir.Mükemmelliği ister.

 

İÇ MEKAN TASARIM MESLEĞİN GETİRDİĞİ ÖZELLİKLER

İç Mekan Tasarımcı; Tasarım ve güzel sanatlar bilimlerine ilgi duyan, el, göz ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilen, renkleri ayırt edebilen, yönergeleri kavrayıp uygulayabilen, ayrıntıları algılayabilen, başkaları ile iş birliği yapabilen alanında uzmanlardır.

İç Mekan Tasarımcı; geniş bir donanıma sahip, çizim, proje, maket tasarım ögelerini hem kâğıt üzerinde hemde elektronik ortamda kaliteli, amacına uygun, dikkat çekici, estetik bir şekilde bütünleştirmek ve hedef kitlenin beğenisine sunmak ve tasarımlarını gerçeğe dönüştürmektir.

İç Mekan Tasarım Programını bitiren, gerekli bilgi ve beceri sahibi olacak şekilde yetiştirilen öğrencilerimiz, mezun olduklarında; iç mimarlık ofislerinde, mobilya fabrikalarının tasarım bölümlerinde, restorasyon firmalarında proje tasarım elemanı olarak, mimarlık ve mühendislik bürolarında çizim elemanı veya tasarımcı olarak, maket yapım bürolarında vb sektörlerde yönetici, yönetici asistanı, yetkili, kontrolör olarak çalışabilir. İç mekan tasarım üzerine kendi iş yerlerini açabilirler.

 

KABUL KOŞULLARI

İç Mekan Tasarım programına tüm öğrenciler; Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı TYT puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgileri menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürlerinde yer almaktadır.

 

ÜST KADEMEYE GEÇİŞ

İç Mekan Tasarım önlisans programını başarı ile bitirenlerin dikey geçişle geçilebilecek 4 yıllık lisans bölümler;

İç Mimarlık

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Mimarlık

El Sanatları

Geleneksel Türk El Sanatları

Geleneksel Türk Sanatları

Tezhip

 

MEZUNIYET KOŞULLARI

İç Mekân Tasarımı programından mezun olabilmek için, müfredat programında belirtilen toplam 120 kredilik derslerin başarılması ve staj uygulamasını tamamlamış olması gerekmektedir.

 

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

İç Mekan Tasarım programın öğrencileri öğretim planında yer alan dersleri başaranlar iki yıllık ön lisans programları için en az 120 AKTS’yi tamamlayarak mezuniyet hakkı elde ederler. Programdan mezun olanlar “İÇ MEKAN TASARIM TEKNİKERİ” unvanını alırlar.